Treballem per a reduir la bretxa de gènere digital

Treballem per a reduir la bretxa de gènere digital

Actualment existeix al món una bretxa de gènere al sector tecnològic que ens preocupa especialment com a dones emprenedores, especialitzades en la gestió de personal relacionat amb aquest àmbit. Atès que la indústria tecnològica és la que més ocupació crearà en els pròxims anys, creiem que és molt important reivindicar el paper de la dona al sector de les Tecnologies de la Informació i la comunicació (TIC) i, per això, treballem per a aconseguir-ho buscant nous talents.

Segons l’estudi “Indicadors de gènere de la Societat Digital” publicat al març de 2021 per l’Observatori Nacional de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació (ONTSI) en col·laboració amb l’Institut de la Dona, tan sols un 19,17% de les persones especialistes en el sector de les TIC a Espanya són dones. A Europa, les dades són encara pitjors, ja que segons l’estudi “Women in Digital (WiD)” de l’any 2020 de la Comissió Europea, només el 18% dels llocs TIC en empreses europees són ocupats per dones.

A més, aquest últim any, i com a resultat de la pandèmia, s’han estancat la majoria dels plans d’igualtat de gènere en les empreses espanyoles. Esperem que de cara al pròxim any, totes les empreses tornin a impulsar accions per a aconseguir revertir aquesta situació com:

 • Garantir un accés a les promocions de desenvolupament laboral
 • Millorar les polítiques de treball flexible
 • Crear cultures corporatives inclusives
 • Revisar els mètodes de contractació
 • Desenvolupar programes de mentoring i coaching

Com s’intenta combatre la bretxa de gènere en l’àmbit tecnològic?

Al 2021 el Govern d’Espanya ha posat en marxa un total de 50 accions per a combatre la bretxa digital de gènere i promoure l’equitat en les TIC a nivell municipal. El principal objectiu és augmentar la presència de les dones en el sector tecnològic, impulsar la formació digital i promoure les carreres d’àmbit científic i tecnològic entre les nenes. Per això, articulen 4 tipus d’accions per a:

 • Facilitar l’accés de les dones al mercat laboral del sector tech
 • Donar suport a les dones que ja estan ocupades en el sector
 • Impulsar la contractació pública de dones en l’àmbit tecnològic
 • Fomentar l’accés de les nenes a carreres científic-tecnològiques

També la Comissió Europea ha posat en marxa un nou programa de la Unió Europea que farà costat a les empreses emergents de tecnologia dirigides per dones, perquè aconsegueixin convertir-se en líders d’aquesta tecnologia del futur: Women TechEU.

El programa ofereix suport financer a aquestes startups amb subvencions de 75.000 euros i assessorament a través del Programa de Lideratge Femení del Consell Europeu d’Innovació (EIC).

Si ets dona, emprenedora i estàs en procés de crear una startup tecnològica, tens temps fins al pròxim 10 de novembre per a presentar la teva candidatura.

Organitzacions centrades en la Dona tech

Existeixen a Espanya multitud d’organitzacions centrades en el paper de la dona en el sector tecnològic amb l’objectiu de posar en valor la figura de la dona en el món digital i proposar solucions per a revertir la bretxa digital de gènere existent.

Volem compartir amb tu algunes d’elles, ja que creiem que fan una tasca imprescindible:

 • MujeresTech, una plataforma per a establir una xarxa entre les dones professionals del sector a Espanya
 • Girls in Tech Spain, una comunitat de dones amb idees afins que es donen suport i s’encoratgen les unes a les altres a Espanya.
 • Dona i Enginyeria, projecte referent que pretén impulsar les vocacions STEM entre les dones, tractant de dissoldre la bretxa de gènere en l’Enginyeria.
 • FemDevs, promou l’interès, la participació i la presència de les dones en la cultura del desenvolupament de videojocs.
 • Grup de Recerca de Gènere i TIC de la UOC, analitza les relacions de gènere que intervenen en el disseny, desenvolupament i ús de les innovacions científiques i tecnològiques.
 • Women In Games, organització que ajuda, promou i dóna visibilitat a les dones de la indústria del videojoc
 • Inspiring Girls, iniciativa per a augmentar l’ambició professional de les nenes així com les seves expectatives laborals, sobretot en sectors amb menys presència femenina, com els STEM.

AddYou potència la igualtat al sector Tech

Com a consultora de RRHH especialitzada en l’àmbit IT, Digital & Engineer, des de AddYou centrem els nostres processos de selecció en les persones, les seves qualitats i aptituds.

Creiem que a l’hora de crear nous sistemes, productes o serveis, és essencial el punt de vista de tota la societat en conjunt, per la qual cosa és fonamental la creació d’equips de treball mixtos, que combinin diferents competències, opinions i permetin abastar una gamma de possibilitats i idees més àmplia i amb diferents enfocaments.

Cada vegada són més les dones que trien carreres STEM i s’interessen per la tecnologia, un àmbit fonamental per a entendre la manera en què ens informem, ens comuniquem i ens entretenim, ara i en un futur pròxim.

Quin és el futur de la dona en l’àmbit científic-tecnològic?

Com a expertes en RRHH, hem de dir que cada vegada són més les empreses que aposten per joves talents, formats d’una manera excel·lent i que avui dia moltes dones trien ja carreres de l’àmbit científic i tecnològic, fet que promou la inserció laboral d’aquestes en el sector tech.

Estem especialment orgulloses de les empreses amb les quals col·laborem, que lluiten per formar equips amb equitat de sexes que, al final, els beneficia quant a la varietat de punts de vista, maneres de treballar i habilitats de tots ells/as.

Estàs especialitzat/a en l'àmbit IT, Digital & Engineer?

Dóna un cop d'ull a les nostres oportunitats laborals, pot ser que trobis l'oportunitat que estàs buscant!

A la recerca de talent IT, Digital & Engineer per a la teva empresa?

Contacta amb nosaltres i trobarem el que cerques. Descobreix una nova manera de gestionar a les persones.